Щоб томати вдалися. Пасинкам тут не місце

Кущі помідорів мають здатність сильно галузиться. Додаткові пагони з'являються в пазухах листків основного стебла. Їх і називають пасинками. Ці пагони відразу після утворення починають швидко зростати, на кожному з них закладаються квіткові кисті.

Здавалося б, чим їх більше, тим більше врожай. Але це не так. Чим більше на рослині квіток, тим повільніше ростуть і зріють плоди. Зайві пагони споживають велику кількість поживних речовин і сильно відтягують дозрівання врожаю.



Багатьом початківцям овочівникам-любителям знайоме почуття образи, коли восени доводиться висмикувати і прибирати рослини, вкриті зеленими зав'язями, так як вже пройшли перші заморозки і літо скінчилося. А адже рослина на освіту цих, тепер вже непотрібних плодиків витратила велику кількість поживних речовин на шкоду основному врожаю.

Видалення зайвих пагонів і називають пасынкованием. Цей агротехнічний прийом дозволяє отримувати хороші ранні врожаї томатів в середній смузі країни, де останні весняні приморозки тривають до 8-10 червня, а перші осінні можливі навіть у перших числах вересня.

Проводити пасинкування необхідно в кілька прийомів - 5-6 разів за вегетацію. Пасинки треба видаляти, поки їх довжина не перевищує 4-5 див. В цей час пагони легко виламуються, не залишаючи великий рани, а місце їх відламу в пазусі листка швидко заростає. Видалення пасинків, коли вони вже великі і почалося видиме освіта на них квіткових кистей, - заняття малокорисні. До цього часу вони вже встигли витягнути з материнського рослини значну кількість поживних речовин.
Починають видаляти пасинки через 12-15 днів після висадки розсади у відкритий грунт. У разі формування В одне стебло видаляють бічні пагони, і тоді квіткові кисті утворюються тільки на основному стеблі. При формуванні в два стебла залишають один бічний пагін під першої квіткової пензлем, а все що утворюються в подальшому регулярно видаляють. В більш теплих регіонах середньої смуги, таких як Пензенська, Самарська, Тамбовська області, можливе формування в три стебла. Тоді залишають ще один бічний пагін, розташований нижче першого, бажано з протилежного від неї боку стебла.

При вирощуванні індетермінантних сортів томата (тобто сортів з необмеженим ростом) типу Бичаче серце, Де Барао доводиться додатково застосовувати ще один спосіб формування - прищіпку верхівки основного стебла. Мета цього прийому - обмежити подальше зростання центрального стебла для прискорення початку дозрівання. Прищіпку зазвичай роблять над третьою або четвертою квіткової пензлем. Проводять цей прийом не пізніше початку серпня, тобто за три-чотири тижні до настання заморозків. При прищіпки над квіткової пензлем залишають 2-3 аркуша. Вони необхідні для живлення плодів верхній кисті.

Високорослі кущі формують в одне стебло, тобто общипують всі пасинки "на пеньок".

Низькорослі кущі формують у два стебла. Видаляють усі пасинки до першої квіткової кисті. Залишають пасинок над першої квіткової пензлем. Зверху потім всі пасинки видаляють.

Без пасинкування вирощують тільки дуже ранні сорти томата, такі як Москвич, Відрадний. Городникам-початківцям радять починати вирощування томата саме з цих сортів, так як вони детермінантні, тобто з обмеженим зростанням. Висота їх кущів - не більше 45 див. Перераховані сорти не тільки не вимагають прищіпки, на них не утворюються і зайві бічні пагони, тому відпадає необхідність у пасинкування. Ці сорти відносяться до групи штамбових, тобто рослини мають товстий центральний стебло, а значить, добре стоять підв'язки до кілочка. Такі томати можуть вирощувати навіть ті городники, які не живуть постійно на дачних ділянках.

Щоб у вас встигла дозріти як можна більше помідорів, треба своєчасно прибирати їх. Перші плоди знімають червоними, а наступні - при побурінні і навіть коли вони просто досягли розміру, характерного для сорту, і придбали білувато-зеленого забарвлення. Саме такий поступовий збір плодів сприяє прискоренню дозрівання залишилися на кущі.

Пасинкування важливо робити правильно і вчасно. Високорослі томати закладають першу плодову кисть після 6-8-го, а іноді і 10-го листка. Додаткова гілочка-пасинок з'являється з пазухи кожного аркуша. До першої китиці на рослині буває 6-8, а то і 10 додаткових гілок. І всім їм потрібна харчування. А оскільки стебла-пасинки зросли нижче плодової кисті, то і харчування вони отримають більше, до того ж набагато швидше. Далі плодові кисті закладаються через лист, а пасинки - біля кожного аркуша. Якщо ніяк не регулювати цей процес, то пишні рослини з дрібними плодами вам забезпечені.

Але ми ж знаємо, що саме високорослі сорти славляться великоплідністю та високою врожайністю. І добитися цього в наших силах. Тому починаємо пасинкувати томати під час цвітіння першої китиці.

Оскільки ця операція трудомістка, поєднуємо її з першої підв'язкою рослин до опор.

Пасинкування не можна робити механічно. Тому заздалегідь вирішіть для себе, скільки стебел ви хочете залишити на рослині.