Горобина - джерело користі: корисні властивості та рецепти

З давнини на Київській Русі горобина славилася як символ щасливого і мирного сім'ї. Доброю прикметою для молодої сім'ї було мати перед своїм будинком деревце з яскравими помаранчевими або червоними китицями ягід.

Найбільш поширена в помірних широтах звичайна горобина, яка зріє до осені. Вона настільки красива, що її садять навіть в парках і скверах, а також в приватних садах.

Чим корисна горобина?

Не тільки на Київській Русі, а й ще раніше, в Стародавній Греції, горобину шанували за те, що її ягоди мають сильну антисептичну дію. Кращого засобу для збереження води в далеких походах, ніж додавання гілочки горобини в той час не було. На додаток до всього, горобина надає воді приємний смаковий відтінок.

В наші дні рябиновое дерево більше використовується в декоративних цілях, а також в якості плодового та лікарського дерева.

Природа наділила ети чудові ягоди великим набором корисних речовин і мікроелементів, ніж більшість інших культур. Яблука і вишні не витримують конкуренцію за вмістом вітаміну С. У моркві набагато менше каротину.

Що вже говорити про високу концентрацію сорбінової кислоти, яка вбиває шкідливі бактерії. Звичайно ж горобина може похвалитися солідним запасом фруктози, глюкози і заліза.

Нарівні з такими ж корисними для всіх систем організму ягодами, як обліпиха, калина і шипшина, горобина сприяє зміцненню здоров'я людини і допоможе уникнути і попередити багато простудні захворювання.

Рецепти народної медицини з горобиною

Про цілющі властивості горобини можна говорити дуже довго, але краще буде спробувати рецепти і переконатися самому!

  • Для посилення загального імунітету до захворювань залийте пару столових ложок висушених ягід 400 мл окропу. Наполягати потрібно 30 хвилин і пити тричі на день перед їдою по половині чашки.
  • Терапію для полегшення цукрового діабету можна проводити за допомогою настою 1 ст. ложки подрібненої сухої горобини в склянці окропу. Перед вживанням процідіть і пийте 1/3 склянки до їди.
  • Поліпшити загальний стан при гіпертонії і атеросклерозі допоможе 1 столова ложка свіжого соку горобини тричі на день перед їдою.
  • У лікуванні геморою допоможе настоянка. Для її приготування потрібно залити 50 г свіжих ягід 0,5 л горілки і витримати в темряві мінімум тиждень. Настій приймати не більше 1 столової ложки 3 рази на день.

Рецепти страв

Горобиновий сік:

  • 1 кг горобини червоного сорту
  • 240 г цукру
  • 1 ст. кип'яченої води

Промиваємо горобину і ховаємо на три дні в морозильну камеру - це прибере гіркота. Далі мелем горобину блендером, змішуємо з водою і віджимають через щось щільне.

Додаємо цукор, кип'ятимо, прибираючи піну і помішуючи. Після цього можна закатати сік в банки, укутати і дати їм охолонути.

Горобиновий-яблучний компот:

  • 500 г кислих яблучок
  • 200 г горобини стакан цукру
  • 2,5 літра води

Прибираємо гіркоту морозильником, потім розминаємо в каструлі. Тоненькі дольки яблук додаємо, сипем цукор і заливаємо водою. На великому вогні доводимо компот до кипіння і варимо 10 хвилин на найменшому вогні. Перед подачею даємо охолонути і проціджуємо марлею.

Варення з горобини - кілограм ягідок наполягаємо в холодній воді, яку потрібно 2 рази змінити з добовим інтервалом. Варимо сироп з 700-800 мл води і півтора кілограма цукру і поки він не охолов кидаємо в нього горобину і охолоджуємо.

Перед наступному 20-хвилинної варінням ягоди необхідно дістати за допомогою шумівки. Далі варимо до густого стану, але вже знову з ягодами. Тепле варення вже можна розмістити по банках.

Поради та прикмети

Вірте чи ні, але кажуть, що горобина жене різну нечисть, наприклад, злих духів. Це повір'я пішло з Стародавньої Русі. Гілочка горобини при вході в дім має надійно охороняти житло.

Рясний урожай горобини - це явний знак, що зима буде довгою і холодною. Утеплювати!

Якщо на 10-15 хвилин обійнятися з деревом горобини, то можна відчути прилив сил. Ну і куди ж без пісень про горобину!

Їх безліч.