Мати-й-мачуха порятунок від кашлю та бронхіту. Ефективний натуральний рецепт

Рослина мати-й-мачуха, відоме своїми цілющими властивостями з часів Стародавнього Риму, і його дієвість при бронхіті і захворюванні органів дихання, підтверджена сотні років назад.

Лікарські препарати, з цією рослиною в складі, мають дезинфікуючу, відхаркувальну, що полегшує кашель і бактерицидну дію. Листя мати-й-мачухи часто входять в рослинні бронх литические збори. У народній медицині широко застосовуються відвари і настоянки спрямованої дії, вони помітно знижують запалення і полегшують відходження мокроти.

У лікувальних цілях, збирають молоде листя, невеликих розмірів, в травні і червні місяці. Сушать на вулиці в тіні, або в добре провітрюваному кімнаті.

Використовуючи кошти з мати-й-мачухою слід знати одну подробицю. Ще недавно не було відомо про будь-яких протипоказання рослини, і їм сміливо лікували не тільки дорослих, а й дітей, однак останнім часом, фахівці в області медицини вважають, що препарати на основі мати і мачухи мають ряд протипоказань, в разі перевищення дозування і частоти використання.

Можуть з'явиться блювота, біль в животі і напади нудоти. Ці відомості, досить часто вказуються в різноманітних інформаційних ресурсах і в анотації ліків, майте це на увазі при наступному застосуванні.

Настій з листя мати й-мачухи

1 с. ложку подрібненого, висушеного листя залити 1ім ст. окропу і прикрити кришкою, настояти приблизно 30 хвилин, потім процідити. Пити по 100 мл, три рази в день після кожного прийому їжі. Цей настій має відхаркувальну і шлаки виводить ефектом, полегшує напади астми.

Відвар з мати-й-мачухою

В 1 склянку теплої або гарячої води додати 1 с. ложку висушеного листя і нагріти на водяній бані близько 15 хвилин, накрити кришкою і дати постояти до повного охолодження, відцідити. Долити води, щоб вийшов склянку відвару. Пити за 20 хв до їди, 3 р. в день по 150 мл.

Відвар на молоці з листям мати-й-мачухи

У каструлю влити півлітра молока і додати 3 листа рослини, середнього розміру, кип'ятити 30 хв. на тихому вогні. Листя витягти, і ввести ½ чайної ложки свіжого свинячого жиру і розчинити його в молоці. Випивати по 50 гр. перед сном, до повного одужання. Для людей, які страждають запором, такий відвар не рекомендується оскільки має властивість зміцнювати.

Чай з листям мати-й-мачуха

При будь-якому кашлі, плевриті, запальних процесах дихальних шляхів і як наслідок утрудненому диханні, добре допомагає чай з листя цієї рослини. 1 ч. Ложку залити склянкою окропу, дати трохи охолонути і випити, такий чай потрібно приймати частіше в період загострення хвороби. Він має потогінну дію, сприяє очищенню крові від токсинів, бореться із запальним процесом.

Спиртовмісна настоянка

У 0,5 склянки підготовлених сухого листя мати-й-мачухи вилити 500 грам горілки, щільно закупорити і настояти при кімнатній температурі, далеко від сонячних променів. Через 10 днів процідити і перелити в чисту тару. 1-2 столові ложки приймати за 30 хвилин до їжі, 3 рази за день, можна настоянку розбавляти водою, в пропорції 1: 1. Пити до повного одужання, але не більше місяця, в міру необхідності повторити курс лікування, з перервою в один тиждень.

Застосування настоянки рекомендується при туберкульозі, сильному сухому кашлі, пневмонії. При застуді і запаленні верхніх дихальних шляхів, можна додавати по одній ч. Ложці в чай ​​з медом і лимоном, як допоміжне відхаркувальний засіб.

Не рекомендується застосовувати настоянку з листя мати і мачухи, в період грудного вигодовування і вагітним жінкам, при гострому і хронічному захворюванні печінки, а також порушеному менструальному циклі.

Сироп з листя мати-й-мачухи

Дрібно посікти свіжозрізані листки рослини і наполовину заповнити ними банку, другу половину доповнити цукром, щільно накрити і зберігати до повного розчинення цукру, час від часу струшуючи, щоб процес йшов швидше. Після, готовий сироп процідити і тримати в холодильнику. Пити сироп 3 або 4 р. в день по одній десертній або столовій ложці, в залежності від перебігу хвороби і віку.

Сік мати-й-мачухи

Свіжозібране листя, промити і злегка обшпарити окропом, прокрутити через м'ясорубку, або перемолоти блендером. Готову масу віджати. Одержаний сік розвести в співвідношеннях 1 до 1 з водою, кип'ятити 2 хв і пити при кашлі по 1стол. ложці кожного разу після їжі. При нежиті добре закапувати по 2 краплі свіжого соку в ніс.

Незважаючи на те, що ця рослина мало хто вирощує, а при потребі збирає в поле або іншій місцевості, це джерело корисних речовин. Мати-й-мачуху крім перерахованих захворювань використовують для лікування і зняття симптомів, ряду інших хвороб, не тільки всередину, але і в якості зовнішнього застосування.