Мелісса - чарівна трава. Корисні властивості і особливості догляду!

Мелісса - ароматна трава, яка була відома ще в давнину. Її використовували тільки в кулінарних, але і в лікувальних цілях. На Київській Русі її називали по-різному: Медівка, маточник, Медової травою, бджолиний травою, Пчёльніком, Роевніком. Деякі назви пов'язані з медоносними властивостями ароматних кущиків.

Загальні властивості

Крім пахучих квіток, повних пилку і нектару, меліса славиться багатствами вітамінів, наявністю бета-каротину, кислот органічних, мікро- і макро-елементів, мінеральних солей.

В одній чашці заваренной меліси міститься денна норма магнію, марганцю, цинку, калію, йоду, заліза.

У листі меліси значно більше, ніж в інших лікарських травах, кумаринів, дубильних складів, цінних ефірів. Вперше отримати ефірну олію меліси вдалося в Німеччині в 16 столітті.

Воно широко застосовувалося при лікуванні різних захворювань. Сама меліса також продавалася в аптеках в свіжому і сухому вигляді, була частим компонентом в трав'яних зборах, настоянки, кремах і мазях.

Існує кілька різновидів меліси.

Мелісса цілюща

Її використовували для лікування проблем шлунково-кишкового тракту, нервових розладів, станах істерики. Нею лікували прискорене серцебиття і запаморочення.

Для лікарських цілей збирають верхівки трави на початку цвітіння.

Сьогодні мелісу використовують в комплексі з іншими препаратами при лікуванні захворювань нервової системи, проблем шлунково-кишкового тракту, серцево-судинної системи, дихальних шляхів.

Мелісса часто стає компонентом БАД. Її використовують для лікування жіночих захворювань, гормональних збоях.

Меліса смачна

Молоде листя і пагони цінуються в кулінарії, володіє лимонним смаком і ароматом, тонізує і освіжає.

Її можна додавати в гарячі страви, в тому числі і в супи. Пікантну нотку меліса додасть різних холодних страв, салатів.

Її використовують для консервації і соління.

Особливо виразним виходить чай з мелісою, і освіжаючі напої, коктейлі.

Мелісса красива

Мелісса використовується для збереження краси шкіри. Її ефірні масла ефективні для в'янучої шкіри, жирної і проблемної дерми.

Прості рецепти включають:

  • мелісовий відвар використовують для вмивання і протирання шкіри обличчя, ополіскування волосся;
  • ефірне масло меліси можна крапнути в крему або лосьйони;
  • для лікування дерматиту та екземи можна приготувати мазь: 20 г розтертих свіжого листя, 6 мл меду, 50 г вершкового масла. Сім підігріти 3 хвилини на водяній і застосовувати до повного одужання.

Відвари і мазі з мелісою можна застосовувати для немовлят і дорослих - головне не викликати алергії.

Ось чому меліса частий гість і в саду і на клумбі. Її можна вирощувати навіть на підвіконні.

Вирощування з насіння

Мелісу можна розмножувати живцюванням, відгону і насінням. Насіння дають більше потомства і схожість не втрачається до 3 років. Вирощувати мелісу насінням потрібно розсадним способом. Посів робиться на початку березня.

Спершу треба підготувати неглибокий краще дерев'яний ящик і грунт: торф, дернова земля і перегній, або придбати грунтову суміш для розсади.

Грунт потрібно зволожити, рівномірно розсипати насіння по поверхні грунту і присипати їх зверху шаром грунту товщиною в півсантиметра, а потім знову зволожити.

Сходи зазвичай з'являються через тиждень-півтора. Поки рослини крихітні полив краще проводити з пульверизатора. Якщо сходи зійшли занадто густо - їх треба прорідити для кращого розвитку рослин, залишивши відстань між паростками в 5 см.

Розмістити ящик з розсадою потрібно на південній стороні, адже меліса любить тепло і неяскравий світло. Для кращого розвитку можна додати азотні добрива.

Мелісса на підвіконні

В кінці квітня - початку травня розсаду можна висаджувати в окремі горщики або просторий контейнер. Відстань між дорослими рослинами потрібно робити не менше 12-15 см, так як мелісі необхідно місце для росту. Полив проводиться в міру висихання грунту. Важливо не допускати пересихання земляної грудки, грунт повинен бути трохи вологим завжди.

Мелісса не подобається пряме яскраве світло - він може викликати опіки на листках. Температура в кімнаті або на балконі, де росте трава повинні бути 20-24 ° С. Взимку 15 ° С.

Для отримання хорошого врожаю зелені, важливо не допускати цвітіння. Рослина потрібно Прищепа і зрізати квіти, стимулюючи при цьому зростання бічних пагонів. Зривати листочки і верхівки пагонів можна, коли меліса досягне 15-25 см. Для сушіння потрібно дочекатися висоти півметра, і зрізати стебла, залишивши 10 см.

Вносити добрива не потрібно - можна лише додавати в горщик товчену яєчну шкаралупу і спить заварку чорного чаю.

Мелісса в саду

Вирощену розсаду можна посадити в саду. Важливо підібрати для меліси гарне місце - сонячне, з півтінню, без протягів, без ризику підтоплення або застою води в грунті. У тіні рослина втрачає корисні речовини. У занадто вологому грунті рослина може захворіти і загинути.

Місце для меліси потрібно підготувати з осені - перекопати, видалити бур'яни, внести добрива, краще всього перегній або гній.

Висаджувати розсаду потрібно на відстані 30 см один від одного. За літній час потрібно Прищепа верхівки і два-три рази зрізати стебла, залишивши 10 см.

У міру необхідності кущики потрібно прополоти і полити. Під час цвітіння для отримання посівного матеріалу добрива вносити не можна, інакше насіння не дозріють.

В кінці літа проводиться підгодівля, а на зиму рослини мульчують і вкривають соломою. Навесні теж потрібно внести мінеральні та органічні добрива.