Як підвищити імунітет за допомогою простих засобів

Наш організм має чудову захистом від хвороб, даної йому природою - лікарі називають її імунітетом. Однак, рівень імунітету може знизитися і причиною тому безліч чинників - нездорова екологія, погане харчування, відсутність потрібних вітамінів, вплив хімічних речовин, що використовуються в сільському господарстві і промисловості.

На ослаблення імунітету діє важка робота, яка викликає постійну втому, що приймаються антибіотики, нерозумні дієти, сильно підриває імунітет голодування. Знижують захист організму різні негативні емоції, стреси, які оточують нас повсюдно.

Підтримка імунітету, особливо в зимовий час, коли мало сонця і вітамінів - дуже важлива справа і здійснити його можна досить простими діями. Добре відома фраза, яка стверджує, що ми то, це те, що ми їмо. І це цілком логічно. Для посилення захисту організму можна використовувати звичайні продукти харчування, трави і настоянки, які заготовлені з літа або куплені в аптеці.

Мед

Мед - це улюблені ласощі багатьох дітей і дорослих. Мед має такою кількістю цінних речовин, що їх навіть важко перерахувати. Це найцінніший продукт і навіть просте його вживання під час чаювання приносить велику користь.

А поєднання з продуктами тільки бджільництва підсилює благотворний ефект. З медом вживають пергу, маточне молочко та інші бджолині інгредієнти.

Рецепти страв з медом для підвищення імунітету
  • пару лимонів миють, усувають кісточки і подрібнюють з шкіркою. Отриману масу перемішують зі склянкою меду. Зберігають в холодильнику, вживають по ложечці в кілька разів (до 5) в день;
  • яблуко подрібнюють разом з чорносливом і курагою і волоськими горіхами (по одній столовій ложці). Беруть 3 столові ложки пластівців вівса і заливають окропом. Подрібнюють половину лимона. Все це перемішують і додають ложку меду. Їдять на сніданок і протягом дня;
  • родзинки, чорнослив, курагу, стакан волоських горіхів, 2-3 лимона, склянка меду подрібнюється і перемішується. Маса поміщається в банку і зберігатися в холодильнику. Приймати по 1-2 ложки в день. Можна скачати продукт в кульки, посипати кунжутом або стружкою кокоса - вийдуть вітамінні цукерки.

Імбир

Імбир - надзвичайно корисний, особливо в зимовий і весняний час. Він ефективно захищає від застуд, як в природному вигляді, так і у вигляді напою.

  • Шматок імбиру довжиною до 1,5 см подрібнюють, видаливши шкірку, і заливають половиною літра окропу. Найкраще це робити в термосі. Як тільки напій стане золотистого кольору, в нього кладуть мед і часточки лимона;
  • 200 імбиру подрібнюють разом з половиною лимона і склянкою заморожених ягід. Через 48 годин напій фільтрують через марлю і п'ють по 1 столовій ложці з чаєм з цукром.

Чаї й трав'яні настої

Рецептів трав'яних настоїв величезна кількість. Ось пара з них:

  • беруться: корінь заманихи і золотий корінь (по 2 частини), звіробій і глід з шипшиною (по три частини), все перемішується. Потім одну столову ложку отриманої суміші заливають окропом і годину гріють на водяній бані. П'ють теплим по третині склянки перед їдою;
  • 2 столових ложки подрібнених гілок малини заливають склянкою води і кип'ятять на малому вогні 10 хвилин. Потім загортають в теплу ковдру і наполягають пару годин. П'ють як чай

Ягоди

Ягоди заморожують на зиму або купують уже замороженими. Вітаміни в них повністю зберігаються. Роблять з них морси і напої. Дуже корисний напій з журавлини - беруть пару стаканів журавлини, роздрібнюють, використовуючи блендер. Результат виливають в дволітрову каструлю з окропом. Додають цукор (можна корицю) і цедру лимона. Взимку такий напій краще будь-якого грогу, при цьому він відмінно підтримує імунітет.

Відвари з хвої

Відвари з хвої містять велику кількість вітаміну С. Ці відвари врятували велику кількість людей від нестачі вітамінів в війну. Соснова хвоя найбільш насичена аскорбіновою кислотою.

Відвар робиться з двох ложок хвої, залитих гарячою водою. Настій тримають на водяній бані до півгодини. Потім він настоюється і проціджують. Пити його можна з медом.

Алое

Всі знають таку рослину, як алое. Воно росте майже в кожній квартирі, і його листя є відмінним засобом для зміцнення імунітету. Сік алое (півсклянки) перемішують з медом і половиною кілограми волоських горіхів. Все це заливається склянкою горілки. П'ють по столовій ложці в день за півгодини до їди. Зберігають в холоді.

Правильне харчування не менш важливо для імунітету. Необхідно відмовитися від фастфуду і готових сніданків. Якщо це неможливо, то їх вживання треба максимально зменшити. Харчуватися треба здоровою їжею - фруктами, овочами, кисломолочними продуктами, рибою, горіхами.

У будь-якому випадку в раціон харчування треба додавати соки ягід, фруктів і овочів. Треба постаратися займатися фізкультурою, менше нервувати, особливо через дурниці. Поганий настрій - найсильніший руйнує фактор. Треба навчитися розслаблятися і наповнювати себе позитивними враженнями.