Зимова вигонка цибулі й коренеплодів

Розберемося як використовувати для вигонки вже готові рослини, приготовані восени на присадибній ділянці.

Цибулю на перо

Навіть якщо ви ніколи займалися вирощуванням зимової зелені, то про зеленій цибулі з банки, напевно, чули. Виростити таку зелень простіше простого. Потрібно поставити цибулини у воду (а ще краще, щоб їх денце ледь стосувалося води) і вже через тиждень можна збирати перший вітамінний урожай.



У міру відростання пір'я цибулі підрізають і використовують для приготування різних страв. Одні й ті ж цибулини здатні відрощувати зелень ще протягом довгого часу, до тих пір, поки не виснажаться внутрішні запаси.

 Ви отримаєте урожай набагато багатше, якщо посадите цибулю в грунтову суміш. Рослини дуже швидко вкорінюються і тут же починають використовувати поживні речовини з грунту. Висаджувати цибулини потрібно не надто тісно, щоб при утворенні коренів вони витісняли одна одну від землі.

Полийте посадки водою кімнатної температури і виставляйте на постійне місце проживання. Через тиждень, а то й раніше, цибуля почне відрощувати перо, а десь через 18 днів можна вже збирати перший урожай.

Кілька разів за весь період вигонки (не частіше 1 разу на тиждень) необхідно поливати рослини рідкими схваленнями, призначеними спеціально для овочів. Можна також розвести 2 г нітрофоски на 1 л води.

Шніт-цибуля і компанія

Якщо на вашій ділянці росте шніт-цибуля, то його теж можна перенести взимку на підвіконня. Після того, як з'являться перші пагони, вам доведеться чекати зовсім недовго. Шніт-цибуля росте набагато швидше, ніж ріпчаста цибуля, і перший урожай можна отримати вже через 2 тижні.

Придатні для зимової вигонки та інші види луків: батун, слизун і пр.
Петрушка, селера та інша зелень

Для вигонки зелені можна використовувати також різні коренеплоди - селеру, петрушку, буряк. На відміну від молодих рослин, отриманих з насіння, їм уже не потрібно набирати силу для зростання. Буде потрібно тільки своєчасна підгодівля та полив.

Вибирайте для посадки коренеплоди побільше, але не дуже довгі. Якщо коренеплід не поміщається в ящик, то його можна знизу підрізати до потрібної довжини. Зрізи необхідно припудрити золою і підсушити на відкритому повітрі. Не можна обрізати лише буряк; цілісність її коренів - головна умова для зростання всієї рослини.

Рослини висаджуйте через 3 см, намагаючись не засипати землею ростові точки. Після посадки їх потрібно полити і поставити в темне місце на 10-12 днів, поки не відросте корінці.

Коли зелені пагони рушать в зростання, рослини бажано перенести на підвіконня або в утеплений балкон. Помірний полив і температура до 20 ° С - все, що потрібно для отримання першого врожаю зелені. Після кожної зрізання підгодовуйте рослини рідкими добривами.

P.S. Можливо, не все вийде з першого разу. Не впадайте у відчай, пробуйте знову, покращуйте умови, експериментуйте. Якщо в приміщенні недостатньо освітлення, потрібно встановити на вікні лампу денного світла. А найкращою нагородою за старання стане перший вітамінний урожай, отриманий серед зими. Удачи!