Підвіконня - відмінне місце для розведення невеликого домашнього городу

Підвіконня - відмінне місце для розведення невеликого домашнього городу.

Процес вирощування вдома свіжої зелені нескладний і майже не вимагає матеріальних витрат.

Зате скільки радості і користі! Зелень на підвіконні



Зелень - тільки свіжа і завжди під рукою!

Ці рослини стануть скарбницею смаків і ароматів. А ще - ефектною прикрасою будинку!

Рослини-спеції невибагливі.

Зелень вимагає лише поливу і добре освітленого місця.

Її можна додавати в супи, соуси, салати. Навіть звичайний бутерброд стане смачнішою, якщо покласти в нього листочок базиліка.

Для шинкування зелені використовуйте спеціальний ніж-січку з напівкруглим лезом.

Можете протерти зелень в ступці до густої пасти і перемішати її з м'яким сиром.

Зелень на підвіконні - правила
Сіяти насіння найкраще в пластмасових контейнерах або піддонах. Дерев'яні ящики використовувати не варто: рано чи пізно вони починають протікати.
Грунт можна купити, але, якщо хочеш, зроби його сама з рівних частин річкового піску, тирси, торфу і землі. В якості дренажу використовуй керамзит.
Дуже важливо, щоб ніжні паростки отримували достатньо світла: купи яскраві лампи і встанови їх поруч з розсадою.
Город на підвіконні - вирощуємо зелень

Цибуля, так само як петрушка і кріп, мало страждає від нестачі світла - можна обійтися і без додаткового освітлення.

Вирощувати цю корисну зелень зовсім не складно: опусти цибулину в баночку з відстояною теплою водою (попередньо краще ошпарити головку окропом).

Що з'явилися зелені стрілки зрізай, а коли цибулина зморщиться, викинь її і замінити іншим.
Цибулю можна посадити (або посіяти насінням) в будь-яку ємність, наповнену землею, і поливати в міру необхідності. Так само можна посіяти селеру, буряк, посадити зубчики часнику і використовувати потім в їжу їх молоді, ніжні листочки і пір'ячко.
Кріп на підвіконні

УКРОП стійкий до холоду і невибагливий у догляді. Землю для його посіву бери торф'янисту. Вже через 40 днів після посіву пряна трава готова до вживання.
Петрушка на підвіконні

Петрушку, перед тим як сіяти, треба на добу залишити в посудині з водою, щоб випарувалися містяться в насінні ефірні масла: вони заважають швидкому проростанню. Насіння висівають у м'який грунт на глибину 0,5 см. До сходів ємності з розсадою повинні знаходитися в темному місці. Петрушка любить вологу - поливай її щодня. А після появи сходів прорідити. Для кращого росту після того, як срежешь перший урожай, підживлення петрушку мінеральними добривами.
Селера на підвіконні

СЕЛЕРА (і петрушку теж) можна посадити коренеплодами. Уклади їх трохи з нахилом, засинаючи 2-3-сантиметровим шаром грунту. Коренеплоди цих рослин великі, і якщо садити їх вертикально, то будуть потрібні величезні горщики і багато землі: витрат більше, а підсумок той же.

Насінням селера зазвичай висівають у січні-лютому. Ця рослина любить родючий грунт і світло: на яскраво освітлених підвіконнях одна гілочка дасть до 100 соковитих листочків.
Кресс-салат на підвіконні

Зовсім не складно виростити крес-салат. Це смачне і корисне рослина. Сходи з'являються вже на 5-й день після посіву. Якщо не хочеш возитися з землею, візьми серветку, фланель або марлю, поклади на тарілку, намочи тканину і "посій" туди крес-салат. Постав тарілку в темне місце. Як тільки з'являться паростки, перенеси її на підвіконня.

Кресс-салат можна посіяти разом з ріпою і гірчицею. Для того щоб створити "зелений конвеєр", підсівають насіння кожні два тижні.

Базилік на підвіконні

БАЗИЛІК, посіяний насінням, проростає дуже довго і повільно, його краще посадити в горщик вже розсадою.

Базилік відмінно підходить для телятини, баранини, свинини. Протертий в ступці свіжий базилік з оливковою олією, пармезаном і кедровими горішками - це знаменитий соус песто, перлина італійської кухні.
Майоран на підвіконні

МАЙОРАН вирощують вдома без особливих зусиль: посіяний у вологий грунт, він проросте через пару тижнів.
Чебрець на підвіконні

Чебрець - прекрасна приправа до страв з квасолі і гороху (супи, рагу). Без чебрецю немислимо приготування кассуле - фірмової страви лангедокской кухні (біла квасоля, запечена з м'ясом). Ця зелень додається також до печериць або смаженою лисичкам. Є різновид лимонного чебрецю, що підходить до птиці та риби.


Бораго на підвіконні

Бораго (огіркова трава) дуже добре відчуває себе на підвіконні. Вона не вимоглива до світла і проста у догляді. Сходи з'являються на 8-й день після посіву. За смаком це рослина нагадує огірок.
Розмарин на підвіконні

РОЗМАРИН широко використовується в провансальської кухні. Це відмінна приправа до баранини, дичини, птиці, а також до Рататую (страви з тушкованих баклажанів, цукіні, помідорів і паприки). Після того як всі голки зірвані, жорсткі гілочки розмарину можна використовувати як шпажки для шашликів (наприклад м'ясних або рибних).


Орегано на підвіконні

Класична італійська приправа, яку використовують як у свіжому, так і в сушеному вигляді - до піци і спагетті. Пікантне, трохи гіркувате орегано підкреслює смак сирного сиру з помідорами або майонезних і сметанних соусів. Орегано чудово підходить також для ароматизації оцту і оливкового масла.
Шавлія на підвіконні

Покращує травлення, тому його часто додають до жирної, важко перевариваемой їжі (свинина, вугор, гусак). Шавлія дуже люблять в Італії, його додають до ньокки (галушками) або сальтимбокка (медальйонам зі свинини з сиров'яленому шинкою). М'ясисті листочки можна панірувати в тесті і подавати на закуску.


М'ята на підвіконні

У нас м'ята традиційно використовується в десертах (шоколадних мусах, морозиві). У британській і арабській кухні м'ята вважається класичною приправою до баранини. Нарізана смужками м'ята робить більш яскравим смак свекольника, огіркового салату і страв із зеленого горошку, а також є прекрасним доповненням до коктейлів.
Город на підвіконні - корисні проростки

Щоб харчуватися корисними пророщених зернами, посади їх будинку сама! Для цього підійдуть насіння базиліка, вівса, пшениці, буряка, цибулі, соняшнику, капусти, редиски.

Процес пророщування триває не більше 8 днів - залежно від культури.
Візьми широкий келих або глибоке блюдо і на третину заповни насінням. Залий теплою водою і постав у темне місце.
Не забувай кілька разів на день обполіскувати насіння водою і зливати її. А як тільки з'являться паростки, постав контейнер на підвіконня.
Щодня обприскують водою і повертай тарілку за годинниковою стрілкою, щоб салат не «витягнувся" в одну сторону.

Що чекати від городу на підвіконні?

До настання тепла ти можеш вирощувати вдома все що завгодно. Але не чекай, що зелень на підвіконні досягне тих же розмірів, що і в городі: в домашніх умовах цього не станеться. Зрештою, нам адже важливий сам процес! При гарному догляді урожай не змусить себе довго чекати.

Але навіть якщо з першого разу у тебе нічого не вийде, бажання виростити свій пучок зелені, можливо, перетворить тебе в запеклу Городниця!