Як виростити на підвіконні ароматну зелень

Взимку особливо хочеться свіжої зелені. Не магазинної, перегодованої хімікатами, а своєї. І щоб вона росла під рукою - маленький город на підвіконні. Зрізав гілочку - і в суп.

Ясно, що поняття "город на підвіконні" досить умовно. Його можна розбити і в зимовому саду, і на теплій терасі, і на утепленій лоджії. І всю зиму мати на столі свіжу зелень.



Посаджені в квіткові горщики дорослі кущики меліси, чебрецю, иссопа, розмарину виглядають на вікні як звичайні кімнатні рослини. Тим більше що часто вони декоративні і ніякого особливого догляду не вимагають. Простіше всього обзавестися готовими рослинами в магазині - зараз вони є у продажу. Можна виростити їх і самим з насіння, тільки потрібно розуміти, що з багаторічників урожай вдасться отримати тільки в наступному році. Крім того, деякі насіння, наприклад, чебрецю і розмарину, сходять повільно і недружно.

 Влітку розсаду тримають на балконі або висаджують у грунт в саду, восени пересаджують в квіткові горщики і переносять в кімнату.

Якщо хочеться швидкого результату, можна виростити всіляку зелень: пекінську капусту, бораго, крес-салат, ркуколу, кріп, кінзу, салатну гірчицю, шпинат, мангольд. Вона не буде виглядати такою ж потужною, як зелень з магазину, - буде блідіше, слабкіше й ніжніше, адже домашні умови при всіх доданих зусиллях не можна порівнювати з промисловими тепличними. Світла їй буде замало навіть на південному вікні - значить, в темну пору року доведеться забезпечити підсвічування.

Різні культури можна сіяти разом, можна окремо. І погустіше, ніж в городі. Підійдуть будь широкі і не дуже глибокі контейнери. Їх наповнюють землею, добре промачівают. Насіння висівають по поверхні, присипають тонким шаром грунту, прикривають ємність поліетиленовою плівкою. Високий рівень вологості потрібно підтримувати і після появи сходів. Коли зелень досягне висоти 5-7 см, її зрізують біля поверхні грунту або висмикують частину рослин з корінцем. Решту рослини виростають більш міцними, кремезними. Потім їх можна "щипати" по листку.

Але так вирощують не всі культури. Наприклад, крес-салат простіше підсіяти знову. В якості підгодівлі використовують рідкі добрива для овочів.