Пряні трави на підвіконні

Справа наближається до зими. Садові справи підійшли до кінця, а вас так і тягне виростити що-небудь таке? Що б зелено, смачно і корисно! Сьогодні поговоримо про розведення пряних трав у себе на підвіконні.



Для міні-городу відмінно підходить кухня - тут завжди вологе повітря.

Взимку город краще розбивати на південних вікнах, влітку - на східних і західних.

Можна навіть розширити підвіконня, якщо ви особливо любите свіжу зелень.

Кожній травичці потрібен свій горщик, на дно покласти дренаж (шар гравію або керамзиту), зверху - грунт з магазину (ні в якому разі не використовуйте звичайну садову землю - вона швидко розсихається і може містити збудників хвороб).

Поливати горщики з травами достатньо один раз в тиждень.


Які спеції вирощувати?

Розмарин - вічнозелена рослина, яке зазвичай росте в теплому кліматі однак, може виживати і на більш холодних територіях. Його часто використовують у середземноморській кухні.

Базилік - з сімейства м'ятних. Найпопулярніший вид базиліка, солодкий, поширений в італійській кухні.

Шніт-цибулю - росте купками, як трава. У нього м'який смак, який добре поєднується з яйцями і запеченою картоплею.

Чебрець - трава з сильним ароматом, яку часто додають у страви французької кухні.

Петрушка - найчастіше використовують сорт з плоским листям. Вона надає страві свіжості.

Шавлія - подібно орегано та розмарину необхідно додавати в помірних кількостях.

М'ята - буває двох видів: кучерява і перцева. Друга сильніше і частіше використовується в медичних цілях, наприклад, при розладі шлунка. Кучерява м'ята м'якше і більше підходить для приготування.

Як садити спеції?

Насіння кропу, листового салату, купиря, білої гірчиці, гулявника висівають на поверхню вологого грунту і присипають на 1 мм легкої перегнійної землею.

Лук вирощувати зовсім не складно: опусти цибулину в баночку з відстояною теплою водою (попередньо краще обшпарити головку окропом). З'явилися зелені стрілки зрізують, а коли цибулина зморщиться, викинь її і заміни іншою. Цибулю можна посадити (або посіяти насінням) в будь-яку ємність, наповнену землею, і поливати в міру необхідності. Так само можна посіяти селеру, буряк, посадити зубчики часнику і використовувати потім в їжу їх молоді, ніжні листочки і пір'ячко.

Порада: Для вигонки вибирають цибулини однакового розміру - тоді пір'я будуть рости рівномірно.

Петрушку, перед тим як сіяти, треба на добу залишити в посудині з водою, щоб випарувалися містяться в насінні ефірні масла: вони заважають швидкому сходів. Насіння висівають у м'який грунт на глибину 0,5 см. До сходів ємності із розсадою повинні знаходитися в темному місці. Петрушка любить вологу - поливай її кожен день. А після появи сходів прорідити. Для кращого росту після того, як срежешь перший урожай, підживлення петрушку мінеральними добривами.

Базилік, посіяний насінням, проростає дуже довго і повільно, його краще посадити в горщик вже розсадою.

Розмарин - світлолюбних вічнозелений кущик. Він досить невибагливий, але не любить різких перепадів температури. Поливати його потрібно помірно.

Крес-салат можна виростити в грунтової суміші, а можна використовувати паперові рушники або серветки - для крес-салату вони підійдуть. Насіння треба висіяти досить щільно. Паростки з'являться буквально через пару днів, а приблизно через два тижні, коли салат зросте до 5-6 см, можна збирати перший урожай. якщо сіяти насіння з інтервалом в чотирнадцять днів, у вас завжди буде свіжий салат.

М'ята росте як бур'ян і легко може зайняти простір іншої трави, тому садимо її окремо.

Як доглядати за спеціями?

Поливати кожну траву потрібно відповідно до індивідуальних потреб. Завжди спочатку пробуємо грунт, перш ніж поливати трави, щоб не залити їх. Якщо листя жовтіє, то це означає, що води занадто багато!

Світло - найважливіший аспект при вирощуванні трав в приміщенні. Якщо помітите, що у трав ростуть стебла, а не листя, то це означає, що їм недостатньо світла.

Якщо регулярно підрізати трави, то вони будуть краще рости. Навіть молоді рослини треба підрізати, але не більше ніж на третину. Якщо трави починають цвісти, то це знак, що треба їх підрізати.

Підберіть красиві горщики, складіть комбінації з розсади різних трав і ваша кухня перетвориться на прекрасний запашний сад.