Як підготувати і зберегти буряк в зимовий період

Виростити багатий і здоровий врожай завжди похвально і приємно. Але потім виникають проблеми з повного збереження врожаю взимку.

Адже такі фактори, як повітря, вода і сонце, потрібні для повноцінного росту і розвитку овочів в літній сезон, також здатні погубити їх в зимовий період.

Тому дуже важливо повністю і ретельно розібратися у всіх нюансах по закладанню коренеплодів буряка на зимове зберігання, щоб не допустити помилок і потерпіти великих втрат врожаю.

Підбір сортів буряка, придатних для тривалого зберігання

З усього безлічі бурякових сортів не всі придатні для зберігання в зимовий період. Для вибору варто ознайомитися з лежкостью коренеплодів буряка.

Навіть не дивлячись на здоровий і прекрасний зовнішній вигляд буряка, вона може швидко зіпсуватися, якщо вона не відноситься до сортів, розташованих до тривалого зберігання. В кінцевому підсумку вийде зіпсований урожай і даремно витрачені сили і час.

Тому, щоб не допускати такого результату, краще заздалегідь подбати про вибір відповідних і потрібних сортів буряка. До таких можна віднести наступні сорти, які мають високу лежкість:

  • Ренова;
  • Ліберо;
  • Салатная;
  • Мулатка;
  • Єгипетська плоска;
  • Пабло F1.

Також слід взяти до уваги сорти буряка, отримані завдяки місцевої селекції, саме вони стануть відповідним оптимальним варіантом для вдалого вирощування і якісного збереження коренеплодів

Правила підготовки бурякових коренеплодів до зберігання

Часто шкоду коренеплодів наносять самі ж городники, проводячи збір врожаю по неправильній техніці. А саме, можна легко пошкодити плоди буряка здійснюючи грубі висмикування плодів з грунту або нанести пошкодження механічного характеру, при необережному поводженні. Далі можуть легко виникнути процеси інфікування і загнивання.

В такому випадку втрати врожаю буряка неминучі. Тому варто зробити деякі прості правила зі збору та підготовки коренеплодів буряка для зберігання в зимовий період.

Збір буряка

Не варто проводити збір врожаю шляхом витягування коренеплодів з ґрунту. Адже так можна легко поранити і подряпати плоди, зачепивши ними дрібні камінчики або тверду сухий грунт. Через це сильно скорочується збереження зібраного врожаю.

Тому варто підкопати плоди буряка з використанням вил або лопати, трохи піднявши і стряхнувши їх над грунтом. А потім можна легко і просто зібрати їх з грядки, хапаючи їх за листя і стебла.

Збирання варто проводити в теплу суху погоду з невеликим вітерцем. У таку погоду і працюється легше і для врожаю буде корисно. Але варто встигнути прибрати бурякові коренеплоди до настання перших заморозків, так як вони дуже чутливі до морозів і можуть навіть підмерзнути.

Просушка коренеплодів

Далі необхідно ретельно просушити буряк перед закладанням на зберігання.

При теплій і сухій погоді можна просушити буряк, залишивши її на тих же грядках, на протязі 2-4 годин. Але не варто перестаратися, так як при довгому знаходженні під сонцем плоди почнуть втрачати вологу і можуть стати млявими.

Якщо період збирання буряка припав на вологу погоду, то коренеплоди потрібно просушити в добре провітрюваному приміщенні протягом 5-7 днів.

Обробка плодів

Для зберігання підійдуть тільки, добре очищені від бруду, плоди. Але ні в якому разі не потрібно їх промивати. Коренеплоди не повинні мати ніяких пошкоджень.

Бадилля зрізається ножем на відстані 1 см від підстави кореня. Необхідно позбутися бічних корінців, але при цьому намагатися не пошкодити самі плоди.

Місце для зберігання плодів

Кращими місцями для зберігання буряків в зимовий період є льохи і підвали. Адже саме там можна підтримувати сприятливі умови. У таких приміщеннях повинні бути наступні умови:

  • темно;
  • температурний режим від 0 до +2 градусів;
  • вологість повітря тримається в межах 90-94%;
  • є можливість природної циркуляції повітря.

Також читают: