Все, що потрібно знати про білокачанної красуні

Капуста дивовижна і трохи загадкова гостя наших присадибних ділянок. Загадкова тому, що по цю пору невідомо, звідки вона виросла. За однією версією це Середземномор'ї, за іншою, не менш популярною, Кавказ.

Дивна вона своїми властивостями, широким ареалом поширення.

Перш за все, капуста - незрівнянний джерело вітамінного різноманіття, В, С, U, кислот, клітковини. Причому, якщо більша частина корисних речовин нашого врожаю при консервації пропадає через високі температур, приготування в мідному посуді, то в квашеній капусті вони все зберігаються майже в первозданному вигляді.

Капуста розділяється за часом дозрівання на три групи. Ранньо, середньо-і пізньостиглі сорти.

Перша група відрізняється ранній, літньої посадкою і дозріванням до ста днів. Недоліки подібних сортів, невелика врожайність з невеликим часом збереження. Їх найкраще негайно вживати у вигляді салатів, при приготуванні страв.

Середньостиглі сорти достигають в кінці літа - початку осені. Окремі екземпляри досягають 20 кілограм, що робить даний вид бажаним для засолювання.

Сама остання група, пізні, зріють довше всіх інших, близько 180 днів, знімають з грядки їх в середині осені. До безперечних плюсів слід віднести високу врожайність, відмінні смакові якості, відсутність акумуляції нітратів під час дозрівання.

Залежно від часу достигання, капусту або висаджують за допомогою розсади, перша група або безпосередньо в грунт, друга, третя група. Капуста любить світле, вологе місце посадки. Грунт не кислий, родючого, добре прополоти типу. Але при цьому світло не повинно бути згубним. Незалежно від типу посадки головне - це грамотна підготовка насіннєвого фонду.

Для цього вибраковують все дрібні, менше 2 міліметрів, насіння, пошкоджені, мають нетипову забарвлення. Після чого влаштовуємо насінню загартовування, для чого нам знадобляться два бавовняних, чистих мішечка. В один з них ми поміщаємо всі насіння, акуратно, але ретельно промиваємо їх в теплій, проточній воді. Тепер беремо ванночку з трохи гарячою водою, близько 50 градусів, і, помістивши туди мішечок, тримаємо насіння протягом 20 хвилин.

Міняємо воду на холодну проточну, і знову промиваємо насіння. Приготувавши слабкий розчин марганцівки, один грам на літр, вимочуємо насіння протягом 20 хвилин. Промиваємо в теплій воді, даємо насінню просохнути, потім прибираємо їх в другій мішечок, замочуємо в розчині нітрофоски (10 грам на літр).

Знову сушимо, поміщаємо в холодильник на добу.

Так майбутня розсада буде загартованої, стійкої до вилягання, здатної боротися з паразитами і хворобами.

Також читают: