Найкращий спосіб зберігання часнику. Як зберігати озимий часник?

Практично в кожному городі вирощується часник, але далеко не всі все знають як зберегти урожай часнику взимку. Дуже часто він жовтіє, пліснявіє, всихає і проростає.

Через що ж часник псується? Як зберегти врожай? Відповіді на ці питання можна знайти в даній статті.

Умови і способи зберігання

Для того, щоб часник зберігся необхідно створити певні умови для його зберігання. Якщо їх не дотримуватися, то термін придатності часнику значно скоротиться, а можна і зовсім втратити весь урожай. Якщо не дотримуватися умов зберігання, то:

  • З-за високої вологості часник може вразити зелена цвіль або чорна гниль.
  • Якщо вологість буде низькою, а температура високою, то часник швидко засохне. Такий часник втрачає свій смак і аромат і стає природним для їжі.
  • Якщо при зберіганні на часник потраплятимуть прямі сонячні промені, то він проросте. Пророслий часник до весни точно не збережеться.

Є два способи зберігання врожаю: холодний і теплий.

При холодному способі зберігання вологість повітря 70-80%, температура 2-4 градусів. Найчастіше холодним способом зберігають озимий часник.

При теплом способі зберігання вологість повітря 50-60%, температура 16-20 градусів. Такий спосіб відмінно підходить для зберігання ярого часнику.

Потрібно пам'ятати, що в першу чергу потрібно вжити озимий часник, так як термін його набагато менше, ніж у ярого.

Збір врожаю

Тривалість зберігання так само залежить від правильності собору врожаю. Для того, щоб визначити термін збору часнику необхідно врахувати особливості культури і сорту, ріс і розвиток.

  • Про сміливості річного і я рівного часнику скаже пожовкла бадилля, яка лягла на землю. Такий часник прибирають у другій половині серпня.
  • Озимий часник дозріє тоді, коли плівка на суцвіттях трісне, а нижні листки стануть жовтими. Такий часник збирають у другій половині липня-першій половині серпня.

День для збирання часнику потрібно вибрати сухий і теплий. Прибирати урожай потрібно своєчасно і досить швидко.

Як правильно прибрати часник?

  • З ґрунту часник потрібно діставати з допомогою вілл. Робити це слід з особливою обережністю, щоб не пошкодити голівки. Потім прибрати грунт з коріння і розкласти часник сушитися. Бадилля обривати не потрібно.
  • У суху погоду часник одне сушити на вулиці від трьох до п'яти днів. Якщо погода дощова, то прослуховувати урожай краще в сухо і добре провітрюваному місці.
  • Коли часник просушити потрібно видалити коріння залишаючи приблизно по три міліметри і стебла по десять сантиметрів.
  • Після відрізки потрібно впорядкувати головки і вибрати ті, які підійдуть для зберігання.

Ефективні способи зберігання

Найстаріший спосіб зберігання часнику - це зберігання в косах. Для такого зберігання потрібно під час обрізки часнику не обрізати основне стебло, а прибрати тільки бічні листя. Плести таку косу досить просто. Головне не забувати вплітати нові головки.

Зберігання в кошиках, коробках і ящиках теж непоганий варіант. В обрану ємність потрібно скласти просушений і обрізаний часник, зберігати в сухому місці зрідка перевіряючи ящик на наявність зіпсованих головок.

Такий спосіб не зовсім ефективний, так як через що не регулюється температури і вологості часник може покритися пліснявою або висохнути.

Ще часник зберігають у капронових панчохах, мішках або сітках. Необхідно просто скласти підготовлений часник в панчохи або мішки і підвісити в сухому місці.

Такий спосіб вважається найефективнішим, так як його можна регулювати за допомогою луговий лушпиння або сольового розчину в залежності від вологості повітря.

Так само одне зберегти часник в борошні. Для цього його потрібно укладати в скляні баки і пересипати кожен шар борошном. Потім закрити банку кришкою і зберігати в темному місці. Такий спосіб не дуже ефективний.

Перераховані вище способи є більш популярними, але є ще безліч способів зберігання часнику, що не менш ефективні.

Ця різноманітність дає можливість вибрати саме той спосіб, який найбільше підходить.

Також читают: